Bevidst belysning, Blog, Lys og indlæring, Trivsel, Valg af lyskilde

Hvor dårligt lys vil vi være med til?

Skal vi snart have en debat om kvaliteten af vores lys? Hvor dårligt lys vil vi være med til? Sparepærer, dårlige LEDpærer og ensartet lyssætning, har stor konsekvens for vores visuelle oplevelse af vores indendørs rum. Den visuelle oplevelse afhænger af variationen i lyssætningen, som dagslyset – helheden mellem lys og skygge. »I dagslys er der 1.200 farver og millioner af nuancer, som øjet kan se. Energisparepærer og lysstofrør har ikke et fuldt farvespektrum, og det går derfor ud over vores evne til at se«, siger optiker Henrik Holton fra Synscentralen i Vordingborg. Når jeg lyssætter laver jeg altid en komplet lyssætning. Ved mindre opgaver vælger jeg pærer der fremmer trivsel og sundheden. LED er klart hvidt og med lys og skygge.Billederne viser vuggestuen Kornbakken, der har fået varieret LED lyssætning. Grundbelysning med lysstofrør er gullig og ensartet, LED-belysning er klart hvid og giver lys og skygge, virkning.Lysstofrør grundbelysning er gullig og ensartet Billederne er tage med samme kamera, og samme indstilling. Vi har brug for en øget opmærksomhed på lysets helende og sundhedsfremmende effekt. EU Kommissionen er begyndt at betragter bedre belysning som et af de redskaber, der kan medvirke til at holde en generelt aldrende europæisk befolkning frisk og funktionsdygtig. Der er tre lystekniske egenskaber, som sammen med variationen af lyset, har betydningen for kvaliteten af den indendørs belysning.

  • Mængden af lys, lumenværdig.
  • Farvetemperaturen, er koldt eller varmt lys.
  • Farvegengivelsen, lysets evne til at gengive farver korrekt.
Hvor god en lyskilde er til at gengive farver, måles i enheden Ra og angives på en skala fra nul til 100. Dagslys svarer for eksempel til 100 Ra, da det har en perfekt farvegengivelse. De fleste af vores institutioner, skoler, sygehuse og ældreboliger har en ensartet belysning med en Ra værdig på 60-80. Er barren sat for lavt? Når vi med den nye LED-belysning både kan lave variation i farvesammensætningen og regulering i farvetemperaturen. Ved, at tænke belysning med ind i bygge- og renoveringsprocessen, kan det mindske installationsomkostninger og samtidig styrke arbejdsmiljø for både elever, lærer, pædagoger, beboere, patienter og personale.