Blog

Ud i dagslyset – mindst to timer hver dag.

BAR BrancheArbejdsmiljøRåderne, har en artikel som hedder;  Kast dagens lys på arbejdet og få mere fra hånden.

Journalist Lone Bolther Ruben skriver blandt andet , at dagslys og udsyn giver energi og overskud til mere, og det bliver lettere at få arbejdet fra hånden. Det samme gælder vores børn, det er derfor det er så god en ide, at få undervisningen ud i dagslyset. I vinterhalvåret kan det være svært at få nok dagslys, da vi er på arbejde eller i skole det meste af dagen. Dagslys er så vigtigt, da det sætter gang i en kemiske proces, der har en positiv indflydelse på vores humør. Skærmbillede-2014-10-09-kl.-14.42.31-300x103 Overlæge Henrik Kolstad ved Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital har lavet en undersøgelse, der viser – at med kun to timer i dagslys hver dag, er der 40% lavere risiko for at blive triste og deprimerede end dem der ikke for to timers dagslys hver dag. Lyset udenfor varierer fra 2.500-100.000 lux. Et typisk kontormiljø giver mellem 100 og 500 lux. På indeklimaportalen kan man læse nogle af de resultater, som forskere ved Carnegie Mellon University har samlet. – At børn lærer 20-26% hurtigere i skoler med optimal dagslys. De scorer desuden 5-14% bedre i test. – At patienter på sygehuse med masser af dagslys og udsyn til omgivelserne ikke har så mange smerter, bruger mindre smertestillende medicin og bliver hurtigere raske. – At udsigt til omgivelser og dagslys kan øge produktiviteten med hele 18%. Dette er ikke ny viden resultaterne er fra 2003.   5 gode råd til mere dagslys på jobbet – kan sikkert også bruges i skolen Her er fem gode råd til at få mere dagslys ind i hverdagen på jobbet:
  • 1. Gå ud i arbejdstiden Hold møder ude (fx walk-and-talk), når I kan. Skab evt. en kultur, hvor tænkepauser, telefonopkald, undervisning og lignende må foregå udenfor. Gå eller tag cyklen til møder i nærheden.
  • 2. Luk lyset ind, hvor I kan Endelig skinner solen, og så ruller solafskærmningen ned. Prøv at slå afskærmningen fra på gange, kantiner og i mødelokaler. Flyt så arbejdet derhen, når det kan lade sig gøre. Tag for eksempel et telefonmøde i en glasgang eller tæt på et vindue.
  • 3. Hold pauser udenfor Der er mange gange mere lys ude end inde bag et vindue, så gå en tur i pausen i stedet for at trække en kop kaffe…
  • 4. Rotér så alle kommer hen til vinduet Det er sjældent muligt, at alle kan få en plads ved vinduet på kontorarbejdspladser. En rotationsordning kan give alle chancen for i en periode at få en plads i lyset. Har man mobil arbejdsstation, kan man endda skiftes i løbet af dagen.
  • 5. Sæt lyset på dagsordenen Sæt dagslys på personalemødets næste dagsorden. Her kan I kaste lys på flere gode idéer, der passer til jeres arbejdsplads.